Livet kommer i en eller annen form, uansett hvordan vi vrir og vender denne steinen.


Så hvordan gjennomføre dette livet med størst mulig smil rundt munnen?

Hvordan bryte ut av sin egen komfortsone og skape eventyr for å unngå A4-livet?

- Jo, kjøp en motorsykkel du egentlig ikke har råd til, finn en kompis som er like impulsiv som deg selv, spør om han vil være med å kjøre verdens vanskeligste motorsykkelløp, for deretter gi gass og gjør det.

 

A4-livet passer for noen, men ikke for alle. 

 

A4+

 

AFIREPLUS (A4+) er navnet på et team bestående av Joachim Huseby Hellsten, Richard Skarpaas, Martin Iversen og Kim A. Aas. Fire karer med et mål for øyet, fullføre det som tidligere het Paris-Dakar Rally, nå kalt Africa Eco Race. Et løp hvor deltagerne må tilbakelegge 500 kilometer om dagen, 12 dager i strekk, samtidig som de navigerer seg gjennom skog, fjell og ørken kun med hjelp av kart og kompass. Et løp hvor halvparten av de som stiller til start aldri vil komme seg til målstreken. 

 

 

 

African ECO Race 2023:

 

 

 

 

 

 

Joachim Hellsten

 

 

Joachim lever det som mange definerer som det perfekte liv. Han har en vakker datter og en fantastisk kjæreste. Fast jobb, tak over hodet og salt til grøten. De har det godt sammen og fremtiden ser lys ut. Men i hodet sitt ser Joachim også at skuta har stø kurs mot noe han alltid har vært bekymret for: den trygge og stødige havna som kalles A4-livet. Han vil dit, men han vil også ut på det åpne havet. Dette havet er nå Africa Eco Race. Sammen med Richard, Martin og familien ønsker han å vise verden hva man kan oppnå om eventyrlysten og drømmene er sterke nok.

 

 

Richard Skarpaas

 

 

Richard har siden barnsben av vært interessert i motorsykler og mekanikk. Han har hatt blårøyk i nesa og møkkete mekanikerhender mer eller mindre hver eneste dag frem til han ble familiefar. Nå har han to barn og lever sammen med sin bedre halvdel, Camilla, i verdens navle, Horten.  Richard blir ofte oppfattet som ytterpunktene av to motpoler. Den rolige og detaljfokuserte mekanikeren, men óg den grenseløse villbassen når det han har skrudd på skal testes. Richard har ofte stått og heiet på sidelinjen når venner har gjort det bra innenfor motorsport og idrett. Nå har han bestemt seg for at det er hans tur til å «skinne» litt i Afrika.

 

 

Martin Iversen & Kim A. Aas

 

 

Martin Iversen (t.v.) er teamets ivrige kameraman og kompis. Lang erfaring innenfor video og foto kommer godt med når man skal dokumentere en slik reise.

Kim A. Aas (t.h.) ansvarlig for logistikk og materiell. Han skal kjøre teambilen, være handyman og fungerende hjelpemekaniker.

 

 

Med egne ord

 

 

Entusiasmen for motor har alltid vært der fra vi var små gutter, både konkurranseinstinktet og det å utfordre seg selv har også alltid vært der.

Etter mer enn 10 år i Kongens klær (uniform) mener vi at vi har fått erfaringen, holdningen, kunnskapen og kompetansen som skal til for å gjennomføre verdens vanskeligste motorsykkel løp. Vi skulle bare på en guttetur. Uten kamera, uten sosialemedier, ingen annen agenda! Men du milde moses som ting har vokst og så moro det er at venner, familie og andre rundt følger med. Super stas at vi kan si at vi gjøre dette med Forsvaret i ryggen. At det er seriøse bedrifter som vil være med på reisen. Og at veteranforeninger vil stå bak oss.

Småbarnslivet har truffet oss begge, og det er uten tvil det mest magiske som noen gang har hendt oss. Men det må skje noe mer, det må være noe eget vi pappaer kan se fram til. Noe som kan motivere oss til å mestre noe nytt. Noe vi kan planlegge, noe vi kan lære oss. 

Mange vi møter syntes det er egoistisk, mange lurer på hvordan vi har tid, penger og hvordan vi får trent. 
Vi har ikke tid, vi har ikke nok penger men vi har fått masse trening via jobb og det må bare holde. 

De som sier det er egoistisk har ikke skjønt motivasjonen vår. Vi har ikke lyst til å være mer borte hjemmefra, vi har ikke lyst til å skade oss slik at vi ikke kan bidra hjemme og vi har ikke lyst til å bruke familiens sparepenger.

 

Men! Vi har lyst til å ha det bra med oss selv, jo bedre vi har det med oss selv jo bedre fedre blir vi.

 

Vi har lyst til å bevise at vi kan klare dette pga. erfaringene fra forsvaret og at det er en god arbeidsplass. At A4 livet passer for noen men ikke for alle. Vi har lyst til å modernisere begrepet veteraner. Vi vil kjenne på hvordan det er å faktisk følge en drøm. Ikke bare drømme, men faktisk gjennomføre.

 

Vi er begge dyktige soldater som har vært ute en vinternatt før. Men det er viktig å vise at også de tøffe gutta syntes livet med pendling, barn, samboer og alle de andre vanlige tingene er vanskelige. At vi som mange andre trenger en god venn så vi kan ha de viktige samtalene rundt bålet. At dette med mental helse for menn er viktig og at vi må snakke mer om det så det blir lettere for alle å håndetere livet.

 

For å ha muligheten til å gjennomføre en slik reise som dette er vi helt avhengige av andre. Vi trenger hjelp hjemmefra slik at vi kan gjøre dette uten for mye dårlig samvittighet.

Vi trenger sponsorer som er seriøse og vil det samme som oss. Dette er uten tvil det vanskeligste, spesielt med motorsport i Norge. Etter utallige besøk i forskjellige motorsykkelbutikker, erfarte vi fort at det ikke er så mange bedrifter som bryr seg om mennesket, men heller tjene mest mulig penger. Ofte så følte vi oss som flua i suppa, men da vi besøkte motorspeed på Lillehammer ble vi faktisk hørt. Vi ble tatt godt imot. Og det tok ikke lang tid før et samarbeid ble et faktisk tema. 

 

Så håper vi at vi kan får stabburet som samarbeidsparter fordi det er ingen som spiser mer makrell i tomat enn Richard og Joachim

 

Mottoer vi lever etter:

Gi Gass

Drikk vann bytt sokker

Snakk om det. 

Løp deg en tur.

Gjør tiltak

Ser du et problem så eier du det.

Grundighet gir trygghet